måndag 11 augusti 2008

Leif GW - En ytterst klok och kompetent man

Nästan alla vanliga människor värjer sig mot påståendet att en sådan som Eklund inte skulle vara psykiskt sjuk samtidigt som de också kraftigt motsätter sig att han skulle dömas till sluten rättspsykiatrisk vård. Enkelt uttryckt skulle det hela kunna sammanfattas enligt följande: Om man gjort det som han har gjort måste man vara "tokig" och eftersom det han gjort är så "hemskt" skall han dömas till det strängaste straffet som vi har, det vill säga livstids fängelse. Sluten rättspsykiatrisk vård är en alldeles för mild påföljd för en sådan som han.Redan här kan vi konstatera tre saker.

* Att logiken i det resonemanget brister och att det finns en skillnad mellan den folkliga rättsuppfattningen och den som ibland - men i praktiken ganska sällan - tillämpas vid våra domstolar.

* Dessutom en underskattning av den rättspsykiatriska vården. Vård- tiderna för en sådan som Eklund är nämligen mycket långa. I vissa fall till och med livsvariga, vilket en dom på livstids fängelse sällan är.

* Dessutom ytterligare en omständighet som väsentligen grundas på olika missförstånd och som handlar om definitionsfrågor. Det straffrättsliga sjukdomsbegreppet tillåter ett gott mått av galenskap utan att man för den skull kommer att definieras som psykiskt sjuk i en rättslig mening. Väsentligen grundar sig det legala sjukdoms- begreppet på två fakta. Att man inte kan skilja rätt från fel och att man inte viljemässigt klarar av att styra sitt beteende. Därav också den konsekvensen som hela tiden illustreras i våra domstolar. Att ytterst få av våra mördare är mentalt friska samtidigt som bara två av tio kommer att dömas till rätts- psykiatrisk vård.